Privatumo ir slapukų politika Skaityti daugiau
Nustatykite regioną: Lithuania

Koks „time critical“ logistikos vaidmuo ekstremalių įvykių metu?

29.03 2023 Time Critical

„HRX“ daugiau kaip 20 metų teikia „time critical“ (liet. laikui jautrias) transportavimo paslaugas. Šioje srityje esame sukaupę nemažai profesinės patirties, tad noriai ja dalinamės su mūsų skaitytojais. Ankstesniame straipsnyje aptarėme, kuo laikui jautrios transportavimo paslaugos skiriasi nuo įprastų ir kodėl vis daugiau industrijų pasirenka šį transportavimo būdą.

Šį kartą aptarsime situacijas, kai greito transportavimo paslaugos yra nepakeičiamos. Dažnai tai būna vienintelė išeitis, kai reikia gelbėti žmonių  gyvybes ar  atkurti pažeistą infrastruktūrą. Šios paslaugos taip pat tai yra tinkamas pasirinkimas verslui, siekiančiam  toliau vykdyti nepalankių sąlygų sutrikdytą veiklą.

Kokie tai atvejai?
 

Ekstremalios situacijos, kurioms įvykus, sutrinka šalies ar tam tikros jos dalies, miesto arba įmonės logistikos sistema. Tuomet, kad kroviniai pasiektų paskirties tašką, dažnai reikia iš esmės  keisti krovinių gabenimo būdus.

Šios katastrofos dažniausiai būna susijusios su įvairiomis stichinėmis nelaimėmis (žemės drebėjimai, taifūnai, cunamiai), teroristiniais išpuoliais arba įvykiais, kuriuos sukelia avarijos (nuotėkis atominėje elektrinėje, avarijos chemijos pramonės gamyklose ir kt.). Tokių įvykių metu pirmiausia tenka gelbėti žmonių gyvybes, reikia šalinti įvairius nelaimių padarinius ir sugrąžinti gyvenimą į normalų ritmą. Tokioje situacijoje logistikos operacijų greitis tampa ypatingai svarbus, o dažniausiai ir lemiamas, nes reikia gelbėti žmones ir užtikrinti kuo sklandesnį bei greitesnį grįžimą į įprasto gyvenimo vėžias.

Turbūt ne veltui sakoma, kad karo sėkmė dažnai priklauso nuo logistinių operacijų efektyvumo. Kai susiduriame su katastrofomis, realybė tik patvirtina šio posakio teisingumą.

Atvejų analizė
 

Paanalizuokime keletą situacijų, kurios puikiai iliustruoja laikui jautrių transportavimo paslaugų svarbą.

Stichinės nelaimės

Viena iš svarbiausių problemų, su kuria susiduriama įvykus stichinei nelaimei – greitas reagavimas į ekstremalią situaciją, nes šios nelaimės dažnai baigiasi žmonių sužalojimu ir netgi mirtimi. Greitas vaistų, reikalingiausių pagalbinių priemonių pristatymas bei žmonių evakuacija iš paveiktų vietų – būtina sąlyga, gelbstint žmonių gyvybes.

Ne mažiau svarbu yra ir greitas vandens, maisto, medikamentų pristatymas. Greitų transportavimo paslaugų taip pat reikia šalinant įvairias nuolaužas, pristatant būtiniausius įrenginius ar žmones, teikiančius reikalingą pagalbą stichijos paveiktose vietose. Jeigu užtikrinamas greitas reikalingų medžiagų ir išgyvenimui būtiniausių priemonių transportavimas, o nukentėję asmenys gali laiku sulaukti pagalbos, tokiu atveju greičiau grįžtama į normalų gyvenimą ir nuostoliai būna mažesni.

Verslo tęstinumas stichinių nelaimų metu

 

Verslai, ekstremalių įvykių metu vykdantys prekybą arba gamybą paveiktuose regionuose, dažniausiai patiria nemažai iššūkių dėl neišvažiuojamų kelių, sutrūkinėjusių tiekimo grandinių bei kitų tokiems atvejams būdingų situacijų. Įmonėms, siekiančios ir toliau vykdyti veiklą bei minimalizuoti nuostolius, dažnai tenka keisti gabenimo metodus, ieškoti būdų, kaip krovinius pristatyti greičiau.

Gerosios praktikos pavyzdys – mažmeninės prekybos tinklas „Seven Eleven“. Japonijoje siaučiant uraganui, jie sugebėjo ir toliau pristatinėti prekes į parduotuves. Šiam tikslui pasiekti tinklas pasirinko  greitesnį ir patogesnį gabenimo būdą. Vietoje įprasto prekių pristatymo mikroautobusais, kai jais įveikti užblokuotus kelius neįmanoma, įmonė pasirinko motociklus, kad lengviau pasiektų vietoves, kuriose keliai sunkiai išvažiuojami. Taip buvo užtikrintas prekių tiekimas gyventojams, o verslas ir nepalankiomis sąlygomis tęsė savo veiklą.

Įvairūs gedimai gamyboje

Nenumatytų situacijų nepavyksta išvengti ir versle. Dažniausiai su gedimais susiduria įvairią gamybinę veiklą vykdančios įmonės. Atsitikus tokiam įvykiui, dažnai prireikia stabdyti viso padalinio veiklą bei šalinti avarijos padarinius (pvz., į aplinką išsiliejusius teršalus). Greitis tokioje situacijoje yra ypatingai svarbus, nes kuo ilgiau būna sustabdyta gamyba, tuo didesnius nuostolius patiria įmonė: darbuotojų prastovos, prastovos už vėluojančius užsakymus ir kitos OPEX bei CAPEX išlaidos.

Kiekviena sutaupyta valanda tiesiogiai koreliuoja su mažesnėmis sąnaudomis, kurios, priklausomai nuo veiklos pobūdžio, gali siekti ir šimtus tūkstančių eurų. Nenumatytų įvykių metu logistikos padaliniui tenka ieškoti greitesnių transportavimo sprendimų žeme ir oru, tai tampa kiekvieno logistikos padalinio svarbiausiu prioritetu.

Apibendrinant galime pasakyti, kad įvairios katastrofos ir stichinės nelaimės gali padaryti daug žalos bendruomenėms, įmonėms, infrastruktūrai ir aplinkai. Šiose situacijose greitos transportavimo paslaugos atlieka kritinį vaidmenį, nes spartūs logistikos sprendimai gali padėti sušvelninti neigiamus padarinius.

„HRX“, žinoma, niekam nelinki, kad atsitiktų tokios nelaimės, tačiau jeigu prireiks skubių transporto paslaugų, maloniai prašome kreiptis į mus. Rasime geriausią ir greičiausią sprendimą jūsų verslui.

Susisiekti su mumis galite paspaudę nuorodą žemiau bei užpildę formą.

Susisiekti su pardavimų komanda.

Kitos naujienos:

Kokių priemonių gali prireikti, stengiantis suvaldyti klimato kaitą?

02.05 2024 Tvarumas
Tvarumas daugeliui iš mūsų asocijuojasi su mažiau taršia transporto priemone ar tvaresniu rūbu. Kai kas mano, kad to ir užtenka. Ar tikrai? Ekspertai teigia, kad ne. Pasak jų, jau esame pasiekę tokią ribą, kad, norint išvengti tragiškų pasekmių, mums visiems reikės imtis drastiškų priemonių, įskaitant ir gyvenimo būdo, prie kurio esame visi pripratę, keitimo. Straipsnyje …

Trys logistikos valdymo klaidos. Kaip jų išvengti?

Logistikos valdymas – tai sudedamoji organizacijos veiklos dalis, nulemianti prekių ir paslaugų judėjimo efektyvumą. Nors iš pirmo žvilgsnio šios srities užduotys gali pasirodyti paprastos,  iš tiesų logistika yra sudėtinga veiklų ir procesų grandinė, kuri reikalauja atidaus planavimo ir koordinavimo. Pastaruoju metu šio padalinio funkcijų kiekis, o kartu ir reikšmė, išaugo. Proaktyvios įmonės jau seniai suprato, …

Tiekėjų vertinimo sistema. Kas tai?

02.05 2024 Žinojimas = Galia
Tiekėjų vertinimo sistema – tai viena svarbiausių funkcijų, norint užtikrinti savo parduodamų prekių kokybę. Ši sistema leidžia stebėti, kaip laikomasi sutartyse aptartų sąlygų, taip pat ji padeda optimizuoti tiekėjų atrankos procesą. Šiame straipsnyje pristatysime tiekėjų vertinimo sistemą, pasiūlysime būdus, kaip ją įsidiegti, pateiksime konkrečių pavyzdžių iš transportavimo srities. Kas tai? Tiekėjų vertinimo sistema (angl. Scorecard) …

Kaip dekarbonizacija paveiks logistikos paslaugas

25.03 2024 Tvari logistika
HRX“ jau daugiau nei 25 metus teikia laikui jautrių dalinių krovinių gabenimo paslaugas. Norint  sėkmingai veikti šioje srityje, svarbu įvertinti naujausias tendencijas, viena iš jų – tvarumas. Kadangi mes savo įmonėje aktyviai diegiame su tvarumu susijusius sprendimus, pasvarstysime, kaip tvarumo reikalavimai paveiks skirtingas logistikos, įskatinant ir laikui jautrias, paslaugas. Skirtingos galimybės ir iššūkiai Apie iššūkius …

5 klaidos, kurias galbūt darote planuodami logistines operacijas

25.03 2024 Žinojimas = Galia
Planavimas logistinėse operacijose užima labai svarbią vietą, o dėl sparčiai besikeičiančios pasiūlos ir paklausos tikrai nėra lengva viską tinkamai padaryti. Apie šią funkciją yra įvairių nuomonių, todėl nenuostabu, kad nemažai įmonių nusprendžia vadovautis „ad-hoc“ metodais, kurie gali lemti klaidas ir nenumatytas išlaidas. Šiame straipsnyje identifikuosime pagrindines logistikos planavimo klaidas bei pateiksime patarimų, kaip jų išvengti. …

Ko šįmet tikėtis iš transporto kainų Europoje?

Praėję metai prekybos ir gamybos įmonėms buvo vieni geriausių. Nepaisant tam tikrų išimčių (pvz., paskutinės mylios logistika, laikui jautrios paslaugos ir t.t.), kainos daugelyje tarptautinės prekybos maršrutų mažėjo. Metų pradžioje kainos buvo šiek tiek pakilusios, tačiau aplinka vis dar palanki. Tikėtina, kad nemaža dalis prekybos ir gamybos įmonių šiuo metu sprendžia klausimą, kiek ilgai ši …