Privatumo ir slapukų politika Skaityti daugiau
Nustatykite regioną: Lithuania

Transportuojate ypač brangius krovinius? Štai į ką vertėtų atkreipti dėmesį

„HRX“ dažnai transportuoja brangius krovinius. Gali atrodyti, kad brangių krovinių transportavimas niekuo nesiskiria nuo kitų, pigesnių. Tačiau viskas pasikeičia, kai nutinka nelaimė ir krovinys prarandamas arba pažeidžiamas. Tuomet  paaiškėja, kad į brangių krovinių transportavimą reikia kreipti ypatingą dėmesį ir neverta taupyti lėšų.

Šiame straipsnyje pasidalinsime keletu vertingų įžvalgų apie tokių krovinių transportavimą.

Kokie kroviniai priskiriami brangių krovinių kategorijai?
 

Svarbu suprasti, kad logistikoje brangaus krovinio sąvokos nėra. Šios srities specialistai brangiais kroviniais laiko tuos, kurių vertė yra didesnė nei kompensuoja standartinis Vežėjo civilinės atsakomybės draudimas (CMR). Šiuo metu maksimali išmoka už vieną kilogramą bruto svorio yra beveik 7 Eur. Tad visi kroviniai, kurie kainuoja daugiau, vertinami kaip brangūs. Tokiu atveju praktiškai visas pagamintas ir perdirbtas prekes galėtume laikyti brangiomis, o tai ne visai atspindėtų realybę.

Pagal IATA (angl. International Air Transport Association), ypač brangiu kroviniu laikomas tas, kurio  vieno kilogramo vertė yra didesnė nei 1000 USD. Į labai brangių ir ypač vertingų prekių sąrašą patenka įvairūs išmanieji telefonai, elektroninės prekės, meno dirbiniai, farmacijos ir kosmetikos pramonėje naudojamos medžiagos ir kt.

Kokie veiksniai lemia, kad brangių krovinių transportavimas yra rizikingesnis?
 

Brangių krovinių transportavimą veikia tokios pačios rizikos kaip ir bet kuriuos kitus krovinius: šie gali būti apgadinti, visiškai sugadinti ar pavogti. Didžiausias skirtumas –  jų vertė. Atsitikus nelaimei, kompensacijų sumos būna didelės, todėl draudimo bendrovės ypač atsargiai vertina visą įvykių grandinę. Pasitaiko atvejų, kuomet nurodoma, kad vežėjas neišpildė visų reikiamų sąlygų krovinio saugumui užtikrinti arba krovinio siuntėjas netinkamai parinko pakuotę, kuri nėra pritaikyta saugiam krovinių transportavimui, netinkamai sukrovė, sutvirtino krovinį (tuomet, kai vairuotojui negalima dalyvauti pasikrovime). Tokiais atvejais draudimo kompensacijos neišmokamos arba sumažinamos. Panašių situacijų pasitaiko dažnai, nes draudimo sutartyse rasite nemažai išimčių ir pilkų zonų, kur įrodyti savo nekaltumą nėra taip paprasta.

Būtent tada, kai žalą tenka kompensuoti vežėjui arba krovinio siuntėjas pripažįstamas kaltu, prasideda ginčai, kurie yra daug skaudesni. Juk ginčas, kur bandoma išieškoti 1000 Eur ir 100000 Eur sumos labai skiriasi.

Kaip sumažinti rizikas?

Norint išvengti nuostolių, į brangių krovinių transportavimą rekomenduojame žvelgti proaktyviai, ieškant būdų, kaip būtų galima nenumatytiems įvykiams užbėgti už akių. Tad jei transportuojate brangius krovinius, rekomenduojame skirti papildomą dėmesį šioms sritims:

1.     Neieškokite pigiausių transporto paslaugų rinkoje

Gabenant brangius krovinius, ieškoti pigiausio transportavimo sprendimo gali būti ne pati geriausia galimybė. Visuomet svarbu užduoti sau klausimą, ar, atsitikus nenumatytai situacijai, kuomet draudimo kompanija pripažins įvykį nedraudžiamu, transporto bendrovė galės kompensuoti jums nuostolius (tuo atveju, kai transporto bendrovė bus pripažinta aplaidžiai vykdžiusi paslaugas). Jeigu atsakymas neigiamas, tuomet rekomenduojame įsivertinti, ar keliolika sutaupytų eurų krovinio praradimo atveju atpirks jums galimą  žalą.

2.     Tinkamai parinkta pakuotė

Gabenant brangius krovinius, neverta taupyti pakuotei ir kitiems krovinio tvirtinimo elementams. Rinkdamiesi pakuotę, visuomet atsižvelkite į gamintojų rekomendacijas (tuo atveju, jeigu perparduodate prekes). Jeigu gaminate savo produktus, atlikite visus reikalingus bandymus ir pasirinkite tokią pakuotę, kuri maksimaliai apsaugotų jūsų krovinį.

3.     Užtikrinkite krovimo, transportavimo ir sandėliavimo sąlygų laikymąsi

Kad galėtumėte būti teisūs prieš draudimo bendroves ir transporto kompanijas, labai svarbu, jog visa logistikos grandinė veiktų pagal konkrečių prekių transportavimo taisykles. Atsitikus draudžiamam įvykiui, tie, kurie turi surinkę reikiamus įrodymus, kad viskas buvo atlikta pagal taisykles, dažniausiai laimi ginčus. Rekomenduojame investuoti į stebėjimo ir fotografavimo kamerų, kurios fiksuotų pasikrovimo ir išsikrovimo operacijas, įrengimą. Jeigu jūsų prekėms taikomi papildomi reikalavimai (pavyzdžiui, GMP, ADR), įsitikinkite, kad darbuotojai turi visus reikiamus leidimus ir operacijas vykdo pagal taisykles.

4.     Rečiau keiskite logistikos partnerius

Gabenant krovinius, kuriems taikomi papildomi reikalavimai, įskaitant ir brangius, dažna logistikos partnerių kaita gali didinti klaidų riziką. Geriausi ir saugiausi maršrutai, sandėliavimo, perkrovimo ir kiti procesai ištobulinami tik per tam tikrą laiką. Tad jeigu radote patikimus partnerius, kurie patenkina arba viršija jūsų lūkesčius, nerekomenduojame jų keisti kitais, nes niekada nebūsite tikri, ar, dirbant su nauju partneriu, nebus klaidų jau pirmųjų užsakymų metu.

5.     Drauskitės papildomai

Pasitikėti vien tik standartiniu vežėjų draudimu nepakanka. Nors papildomas draudimas neapsaugo nuo visų rizikų, tačiau užtikrina papildomą saugumą. Jeigu gabenate ypatingai brangius krovinius, rekomenduojame juos savarankiškai drausti papildomai arba reikalauti šio draudimo iš logistikos partnerių.

Apibendrinant galima pasakyti, kad brangių krovinių gabenimas yra sudėtingesnis procesas, nes reikalauja daugiau saugumą užtikrinančių priemonių, o ginčai sprendžiami ilgiau ir yra sudėtingesni. Todėl, gabenant tokius krovinius, visuomet reikia nueiti papildomą mylią, užtikrinant saugumą, įskaitant ir tinkamų logistikos partnerių parinkimą.

„HRX“ jau 26 metus vykdo dalinių krovinių gabenimo veiklą. Gabename brangius, jautrius, pavojingus ir laikui jautrius krovinius. Didžiuojamės, kad pasiekiame rinkoje vieną aukščiausių nesugadintų krovinių pristatymo rodiklių bei aukštą klientų pasitenkinimo rodiklį. Kviečiame išbandyti mūsų teikiamas paslaugas. Tai padaryti galite paspaudę nuorodą žemiau ir užpildę formą.

Susisiekti su HRX pardavimų komanda

Kitos naujienos:

Kokių priemonių gali prireikti, stengiantis suvaldyti klimato kaitą?

02.05 2024 Tvarumas
Tvarumas daugeliui iš mūsų asocijuojasi su mažiau taršia transporto priemone ar tvaresniu rūbu. Kai kas mano, kad to ir užtenka. Ar tikrai? Ekspertai teigia, kad ne. Pasak jų, jau esame pasiekę tokią ribą, kad, norint išvengti tragiškų pasekmių, mums visiems reikės imtis drastiškų priemonių, įskaitant ir gyvenimo būdo, prie kurio esame visi pripratę, keitimo. Straipsnyje …

Trys logistikos valdymo klaidos. Kaip jų išvengti?

Logistikos valdymas – tai sudedamoji organizacijos veiklos dalis, nulemianti prekių ir paslaugų judėjimo efektyvumą. Nors iš pirmo žvilgsnio šios srities užduotys gali pasirodyti paprastos,  iš tiesų logistika yra sudėtinga veiklų ir procesų grandinė, kuri reikalauja atidaus planavimo ir koordinavimo. Pastaruoju metu šio padalinio funkcijų kiekis, o kartu ir reikšmė, išaugo. Proaktyvios įmonės jau seniai suprato, …

Tiekėjų vertinimo sistema. Kas tai?

02.05 2024 Žinojimas = Galia
Tiekėjų vertinimo sistema – tai viena svarbiausių funkcijų, norint užtikrinti savo parduodamų prekių kokybę. Ši sistema leidžia stebėti, kaip laikomasi sutartyse aptartų sąlygų, taip pat ji padeda optimizuoti tiekėjų atrankos procesą. Šiame straipsnyje pristatysime tiekėjų vertinimo sistemą, pasiūlysime būdus, kaip ją įsidiegti, pateiksime konkrečių pavyzdžių iš transportavimo srities. Kas tai? Tiekėjų vertinimo sistema (angl. Scorecard) …

Kaip dekarbonizacija paveiks logistikos paslaugas

25.03 2024 Tvari logistika
HRX“ jau daugiau nei 25 metus teikia laikui jautrių dalinių krovinių gabenimo paslaugas. Norint  sėkmingai veikti šioje srityje, svarbu įvertinti naujausias tendencijas, viena iš jų – tvarumas. Kadangi mes savo įmonėje aktyviai diegiame su tvarumu susijusius sprendimus, pasvarstysime, kaip tvarumo reikalavimai paveiks skirtingas logistikos, įskatinant ir laikui jautrias, paslaugas. Skirtingos galimybės ir iššūkiai Apie iššūkius …

5 klaidos, kurias galbūt darote planuodami logistines operacijas

25.03 2024 Žinojimas = Galia
Planavimas logistinėse operacijose užima labai svarbią vietą, o dėl sparčiai besikeičiančios pasiūlos ir paklausos tikrai nėra lengva viską tinkamai padaryti. Apie šią funkciją yra įvairių nuomonių, todėl nenuostabu, kad nemažai įmonių nusprendžia vadovautis „ad-hoc“ metodais, kurie gali lemti klaidas ir nenumatytas išlaidas. Šiame straipsnyje identifikuosime pagrindines logistikos planavimo klaidas bei pateiksime patarimų, kaip jų išvengti. …

Ko šįmet tikėtis iš transporto kainų Europoje?

Praėję metai prekybos ir gamybos įmonėms buvo vieni geriausių. Nepaisant tam tikrų išimčių (pvz., paskutinės mylios logistika, laikui jautrios paslaugos ir t.t.), kainos daugelyje tarptautinės prekybos maršrutų mažėjo. Metų pradžioje kainos buvo šiek tiek pakilusios, tačiau aplinka vis dar palanki. Tikėtina, kad nemaža dalis prekybos ir gamybos įmonių šiuo metu sprendžia klausimą, kiek ilgai ši …