Privatumo ir slapukų politika Skaityti daugiau
Nustatykite regioną: Lithuania

Sėkmingas kelias tvarumo link: „Patagonia“ pavyzdys

27.09 2023 Tvarumas

Diegiant tvarumo iniciatyvas, pravartu domėtis sėkmingai šioje srityje dirbančių įmonių patirtimi. Kalbėti, kad tvarios organizacijos auga sparčiai ir yra pelningos, yra viena, tačiau kai pateikiama realių pavyzdžių, padėtis tampa labiau suprantama. Šiandien pasidalinsime įmonės „Patagonia“ istorija. Kodėl šis verslo atvejis turėtų būti įdomus kompanijoms, kurios nusprendė eiti tvarumo keliu? Ši bendrovė atstovauja rūbų ir turistinių prekių gamybos industrijai, kuri, kaip žinome, yra viena labiausiai teršiančių aplinką gamybos sričių, tad šios įmonės patirtis yra labai vertinga.

„Patagonia“ veikla
 

Jeigu nemėgstantate aktyvaus laisvalaikio kalnuose, tikėtina, kad apie šią kompaniją nebūsite girdėję. Pagrindinė „Patagonia“ veikla – rūbų ir visos reikiamos įrangos, skirtos kopimui į kalnus ir aktyviam laisvalaikiui gamtoje, gamyba. Ši kompanija yra viena iš tvaraus verslo lyderių pasaulyje, kurios misija skambėjo taip: mūsų verslo tikslas – gelbėti planetą. Tiesa, šis šūkis vėliau buvo pakoreguotas: kurti geriausius produktus, nedarant žalos aplinkai ir naudoti verslą kaip įrankį, įkvepiant ir įgyvendinant sprendimus, kurie mažina aplinkosaugos krizę.

Nors apie tvarumą imta kalbėti tik 1987 m., „Patagonia“ jau 1972 m. pradėjo pristatyti savo produktus (karabinus) kaip tvarius, saugančius aplinką, kurie nežaloja kalnų (iki tol gaminti karabinai ardydavo uolos paviršių). Savo prekių kataloge jie naudojo daug provokuojančios informacijos ir inspiracinių žinučių. Ir tai veikė puikiai, produkcijos užsakymai pradėjo augti taip greitai, kad buvo sunku patenkinti atsiradusią paklausą. Vėliau prasidėjo sparti kompanijos plėtra į kitas sritis: drabužių ir alpinizmo įrangos gamybą. Dabar ši kompanija vertinama 3 mlrd. JAV dolerių.

Iššūkiai ir kritika
 

Žinoma, „Patagonia“ patyrė ir nemažai kritikos. Daugiausia neigiamo kritikų vertinimo susilaukia aukšta gaminių kaina. Šios kompanijos gaminami produktai brangesni, kadangi ir pati tvarių produktų gamyba kainuoja brangiau.

Tai pat yra tvirtinančių, kad „Patagonia“ per daug reklamuoja savo tvarumo iniciatyvas ir yra manančių, kad tai tik dar vienas marketingo triukas.

Nors „Patagonia“ yra įsidiegusi griežtas tvarumo politikas, kai kurie ekspertai sako, kad vis dar yra vietų, kur įmonė galėtų tobulėti. Kritikai primygtinai akcentuoja, kad „Patagonia“ galėtų būti dar tvaresnė, jei daugiau dėmesio skirtų tvariems logistikos procesams, efektyviam energijos naudojimui ir pakuočių atliekų mažinimui.

Nepaisant kritikos, svarbu paminėti, kad „Patagonia“ aktyviai reaguoja į išorinę nuomonę ir nuolat stengiasi tobulinti savo tvarumo iniciatyvas. Turbūt labiausiai įmonės laikyseną iliustruoja faktas, dar kartą patvirtinantis šios kompanijos tikslus, yra tai, kad verslo savininkas Yvonas Chouinardas 2022 m. padovanojo savo kompaniją vienai su klimato kaitos mažinimu susijusių visuomeninių organizacijų.

Kalbant apie tvarius produktus, svarbiausia tikslumas ir aiškumas, nes kol organizacijos negeba viešinti visos produktų tiekimo ir gamybos grandinės, tol nėra šimtaprocentinės garantijos, ar tai yra tvaru.

Pamokos

Diegiant tvarumo standartus organizacijoje, svarbu mokytis iš šioje srityje sėkmingai veikiančių įmonių. Kokias tvarumą skatinančias veiklas taiko „Patagonia“?

Lyderystė ir misija

Siekiant kurti tvarius produktus ir norint, kad tai taptų organizacijos kultūros dalimi, šie strateginiai tikslai turi atsispindėti įmonės misijoje ir būti aktyviai propaguojami vadovybės. Daugiau šia tema galite paskaityti ankstesniame mūsų straipsnyje.

Procesų matomumas ir skaidrumas

Norint tapti tvaria organizacija, procesų skaidrumas tampa ypač svarbus. „Patagonia“ ne tik visiškai atsiduoda tvariai ir labdaringai veiklai, tačiau ji kasmet pateikia ataskaitas, kur skaidriai įvardija sunaudotas CO2 emisijas, informuoja, kaip sekėsi įgyvendinti konkrečius emisijų mažinimo planus. Svarbu paminėti, kad ši kompanija matuoja CO2 išmetimą visuose savo organizacijos procesuose.

Tvarių žaliavų naudojimas

Siekdama tvarumo tikslų, „Patagonia“ savo produktų gamyboje naudoja 87 proc. perdirbtų žaliavų. Gamyboje įmonė naudoja natūralias žaliavas: žąsų plunksnas, dykumos krūmus, baltymų pagrindu pagamintą šilką ir kt. Šios medžiagos turi daug mažesnį neigiamą poveikį aplinkai.

Darbuotojai

Daug dėmesio kompanija skiria ir darbuotojams, kadangi tai yra neatsiejama jų tvarumo vizijos dalis. Įmonėje išlaikomas 50/50 dirbančių moterų ir vyrų balansas. „Patagonia“ yra sukūrusi programą, kuria darbuotojai skatinami įsitraukti į tvarumo kultūros kūrimą organizacijoje. Taip pat darbuotojams skiriamos papildomos naudos, tokios kaip pensijų fondas, kuris yra sudarytas iš investicijų į tvarias kompanijas.

Ši organizacija bendradarbiauja su įvairiomis darbo santykių asociacijomis, sertifikuoja savo tiekimo grandines, deda pastangas, kad tiekėjų darbuotojai nebūtų išnaudojami. Tiesa, šiuo metu tik 45 proc. įmonės tiekėjų moka tokius atlyginimus, kurie užtikrina dirbančiųjų gerą pragyvenimo lygį, tačiau siekiama šią dalį didinti.

Labdaringa veikla

Ši kompanija yra aktyviai įsitraukusi į labdaringą veiklą, tiki, kad tai neatsiejama tvarumo kultūros dalis. Per 35 m. ji paaukojo per 90 mln. JAV dolerių organizacijoms, kurios skatina tvarumą (angl. Grassroot). Ji taip pat skiria 1% nuo visų pardavimų įvairioms organizacijoms, kurios saugo ir atkuria mus supančią aplinką.  „Patagonia“ dalinasi savo patentuotomis aplinką tausojančiomis technologijomis.

Nuolatinis tobulėjimas

Bendrovė puikiai supranta, kad siekiant sukurti tvarią organizaciją, tikėtis greito poveikio nebūtų protinga. Anaiptol, svarbu susikurti veiklos planus ir juos nuolatos tobulinti. Tai ilgalaikis procesas ir tik taip galima pasiekti energetiškai neutralios kompanijos statusą.

Apibendrinant galima konstatuoti faktą, kad gaminti ir prekiauti ekologiškais produktais apsimoka. Taip pat svarbu suprasti, kad šiuo metu vis dar yra sunku sukurti 100% tvarų produktą, nes tam kol kas nėra  tinkamos infrastruktūros ir nėra technologijų, kurios galėtų būti visiškai neutralios aplinkai. Tačiau tiek infrastruktūra, tiek technologijos sparčiai tobulėja, lygiagrečiai auga ir spaudimas iš įstatymų leidėjų. Tad organizacijoms svarbu judėti tvarumo link, nes tai tiesiausias kelias saugant mus supančią aplinką.

Kitos naujienos:

Kokių priemonių gali prireikti, stengiantis suvaldyti klimato kaitą?

02.05 2024 Tvarumas
Tvarumas daugeliui iš mūsų asocijuojasi su mažiau taršia transporto priemone ar tvaresniu rūbu. Kai kas mano, kad to ir užtenka. Ar tikrai? Ekspertai teigia, kad ne. Pasak jų, jau esame pasiekę tokią ribą, kad, norint išvengti tragiškų pasekmių, mums visiems reikės imtis drastiškų priemonių, įskaitant ir gyvenimo būdo, prie kurio esame visi pripratę, keitimo. Straipsnyje …

Trys logistikos valdymo klaidos. Kaip jų išvengti?

Logistikos valdymas – tai sudedamoji organizacijos veiklos dalis, nulemianti prekių ir paslaugų judėjimo efektyvumą. Nors iš pirmo žvilgsnio šios srities užduotys gali pasirodyti paprastos,  iš tiesų logistika yra sudėtinga veiklų ir procesų grandinė, kuri reikalauja atidaus planavimo ir koordinavimo. Pastaruoju metu šio padalinio funkcijų kiekis, o kartu ir reikšmė, išaugo. Proaktyvios įmonės jau seniai suprato, …

Tiekėjų vertinimo sistema. Kas tai?

02.05 2024 Žinojimas = Galia
Tiekėjų vertinimo sistema – tai viena svarbiausių funkcijų, norint užtikrinti savo parduodamų prekių kokybę. Ši sistema leidžia stebėti, kaip laikomasi sutartyse aptartų sąlygų, taip pat ji padeda optimizuoti tiekėjų atrankos procesą. Šiame straipsnyje pristatysime tiekėjų vertinimo sistemą, pasiūlysime būdus, kaip ją įsidiegti, pateiksime konkrečių pavyzdžių iš transportavimo srities. Kas tai? Tiekėjų vertinimo sistema (angl. Scorecard) …

Kaip dekarbonizacija paveiks logistikos paslaugas

25.03 2024 Tvari logistika
HRX“ jau daugiau nei 25 metus teikia laikui jautrių dalinių krovinių gabenimo paslaugas. Norint  sėkmingai veikti šioje srityje, svarbu įvertinti naujausias tendencijas, viena iš jų – tvarumas. Kadangi mes savo įmonėje aktyviai diegiame su tvarumu susijusius sprendimus, pasvarstysime, kaip tvarumo reikalavimai paveiks skirtingas logistikos, įskatinant ir laikui jautrias, paslaugas. Skirtingos galimybės ir iššūkiai Apie iššūkius …

5 klaidos, kurias galbūt darote planuodami logistines operacijas

25.03 2024 Žinojimas = Galia
Planavimas logistinėse operacijose užima labai svarbią vietą, o dėl sparčiai besikeičiančios pasiūlos ir paklausos tikrai nėra lengva viską tinkamai padaryti. Apie šią funkciją yra įvairių nuomonių, todėl nenuostabu, kad nemažai įmonių nusprendžia vadovautis „ad-hoc“ metodais, kurie gali lemti klaidas ir nenumatytas išlaidas. Šiame straipsnyje identifikuosime pagrindines logistikos planavimo klaidas bei pateiksime patarimų, kaip jų išvengti. …

Ko šįmet tikėtis iš transporto kainų Europoje?

Praėję metai prekybos ir gamybos įmonėms buvo vieni geriausių. Nepaisant tam tikrų išimčių (pvz., paskutinės mylios logistika, laikui jautrios paslaugos ir t.t.), kainos daugelyje tarptautinės prekybos maršrutų mažėjo. Metų pradžioje kainos buvo šiek tiek pakilusios, tačiau aplinka vis dar palanki. Tikėtina, kad nemaža dalis prekybos ir gamybos įmonių šiuo metu sprendžia klausimą, kiek ilgai ši …