Privatumo ir slapukų politika Skaityti daugiau
Nustatykite regioną: Lithuania

Išplėskite verslo galimybes: pažinkite Lenkijos rinką

Tęsiame straipsnių ciklą apie verslo plėtrą kaimyninėse šalyse. Ankstesnius straipsnius apie rinkas Švedijoje, Suomijoje, Danijoje, Estijoje galite rasti čia.

Lietuvos verslininkams Lenkijos rinka nėra nauja, prekybą su šia šalimi vystome jau seniai. Šiuo metu Lenkija yra antra svarbiausia mūsų eksporto partnerė, nors visai neseniai užėmė tik trečią vietą. Šios rinkos reikšmė mūsų verslui sparčiai auga. Svarbu paminėti, kad Lenkija yra pirmoji Lietuvos importo partnerė, iš jos importuojame beveik dvigubai daugiau produkcijos negu eksportuojame.

„HRX“ teikia skubias transporto paslaugas į Lenkiją. Krovinius galime pristatyti beveik visoje Lenkijos teritorijoje per 24-72 valandas. Dirbame su šia rinka jau seniai, tad norime pasidalinti sukaupta patirtimi ir pateikti keletą, mūsų nuomone, įdomių statistinių duomenų.

Kodėl Lenkija?
 

Vienas svarbiausių veiksnių – geopolitika. Lenkijos importo struktūroje pirmą vietą užima Kinija, iš šios šalies 2022 m. Lenkija importavo prekių ir paslaugų už 46,2 mlrd. USD. Tačiau nuolat augęs importas iš Kinijos nuo 2022 m. pradėjo mažėti. Todėl atsiranda daugiau vietos mūsų paslaugų teikėjams ir gamintojams.

Šiuo metu Lietuva į Lenkiją daugiausiai eksportuoja mineralinį kurą ir kitas šios kategorijos prekes, plastiko gaminius, maisto produktus, trąšas. Pilną prekių sąrašą galite rasti čia. Lietuvos inovacijų agentūra išskiria šias perspektyvias sritis, kuriose Lietuvos verslai galėtų sulaukti pasisekimo: chemikalų ir chemijos produktų gamyba, įvairios įrangos gamyba, tekstilės, metalo gaminių gamyba, elektronikos ir optinių gaminių gamyba bei kitos sritys.

Svarbiausia statistika ir faktai
 

Lenkija yra viena gyviausių Europos ekonomikų. Prognozuojama, kad Lenkijos bendras vidaus produktas (BVP) artimiausius dvejus metus augs po 3,8%. Jeigu Lenkijos ekonomika ir toliau vystysis tokiu tempu, prognozuojama, kad 2035 m. Lenkija bus turtingesnė už Angliją. Šaliai turtėjant, kartu augs  išskirtinių prekių ir paslaugų poreikis.

Svarbu pastebėti, kad Lenkija tampa patraukli tarptautinėms įmonėms, kurios ieško vietų, kur atsidaryti savo operacinius ir paslaugų centrus. Lenkija patraukli tampa todėl, kad turi didelę kvalifikuotos darbo jėgos pasiūlą (bei galimybę pritraukti kitų šalių darbuotojus), gerą susisiekimą bei išvystytus logistikos tinklus. Kartu su tokių centrų atsiradimu šalyje augs atlyginimai, o tai ir toliau skatins brangesnių prekių ir paslaugų vartojimą.

Turime įdomios statistikos e-komerciją vystantiems verslams. Lenkai šį kanalą vertina palankiai, jis nuolatos auga, tačiau, lyginant su kitomis šalimis, pavyzdžiui, Nyderlandais, lenkai šiame kanale apsipirkinėja rečiau. „Statistos“ duomenimis, lenkai, pirkdami internetu, išleidžia apie 17 mlrd. USD. Galėtų atrodyti, kad tai neigiamas rezultatas, tačiau pardavimai per šį kanalą nuolatos auga, o konkurencija, lyginant su kitomis šalimis, yra mažesnė, todėl įėjimas į šią rinką bus lengvesnis. Atkreiptinas dėmesys, kad dauguma lenkų prekes atsiimti nori paštomatuose arba gauti jas į namus, pageidauja per 3-5 dienas. Šis rodiklis palankus mūsų šalyje veikiančioms įmonėms ir „HRX“ gali padėti, nes pristatyti prekes į Lenkiją galime per 1-3 dienas, o siuntas užsakovui galime įteikti į rankas arba pristatyti į artimiausią paštomatą. Prekes grąžinti lenkai pageidauja per paštomatus. Šį reikalavimą taip pat lengvai gali įgyvendinti Lietuvoje veikiančios įmonėms. Lenkai internetu dažniausiai perka rūbus, kosmetiką bei vaistus. Pagrindiniai trys motyvai pirkti prekes internetu yra šie: nenoras vaikščioti po parduotuves, galimybė apsipirkti bet kuriuo paros metu ir geresnės kainos.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį eksportuotojams?
 

Pagrindinė rekomendacija, kuriant verslo santykius su Lenkija, – samdyti specialistus, mokančius lenkų kalbą. Taip sulauksite didesnės sėkmės, kadangi lenkiškai kalbantys partneriai šioje šalyje įgyja prioritetą. Taip pat svarbu nusiteikti, kad lenkai mėgsta bendrauti ne tik nuotoliu, bet ir gyvai. Jeigu nesate pasiryžę samdyti lenkiškai kalbančių darbuotojų, antras geriausias būdas įeiti į šią rinką susirasti tinkamus verslo partnerius.

Svarbu suprasti, kad dauguma sektorių Lenkijoje yra labai konkurencingi (pvz., paukštienos gamyba, plastikiniai langai ir kt.), jie vysto masinę gamybą, todėl tokiuose sektoriuose konkuruoti kaina bus sudėtinga. Geriau pasirinkti strategiją ieškoti nišinių sričių. O jų surasti tikrai galima net ir tokiame konkurencingame sektoriuje kaip langų gamyba. Yra įmonių, kurios siūlo individualius sprendimus, išnaudojant e-komercijos kanalą ir taip laimi lenkų pirkėjus. Sėkmingo verslo pavyzdžių galima surasti įvairiose srityse.

Prieš pradedant veiklą Lenkijoje, derėtų detaliau pasidomėti leidimais ir papildomais reikalavimais. Nors tai Europos Sąjungos (ES) šalis, tačiau joje reikalavimų yra daugiau. Pavyzdžiui, įmonę Lenkijoje įmanoma atsidaryti tik per 37 dienas, tuo tarpu kitose ES šalyse tai vidutiniškai užtrunka 13,3 dienas. Yra išskirtinių reikalavimų ir logistikos srityje, kadangi, vežant tam tikras prekes tranzitu per Lenkiją, būtina jas registruoti.

Išvados
 

Apibendrinant svarbu paminėti, kad nors šiuo metu kai kuriems Lietuvos verslams atrodo, jog importuoti iš šios šalies apsimoka labiau (kai kuriais atvejais tai yra tiesa), tačiau norime pastebėti, kad  Lietuvoje veikiantys verslai savo produkcijai rinkas gali rasti ir Lenkijoje. Žinoma, siekiant sulaukti sėkmės, reikėtų atkreipti dėmesį į  prekių išskirtinumą, kadangi konkuruoti kaina, ypač tuose sektoriuose, kur lenkai patys vysto gamybą, bus sunku. Jeigu jūs eksportuojate į Lenkiją arba planuojate tai daryti ateityje, susisiekite su mumis. Pristatysime jūsų prekes Lenkijos vartotojams pagal geriausias „HRX“ klientų aptarnavimo tradicijas.

Susisiekti su „HRX“ pardavimų komanda.

Kitos naujienos:

Kokių priemonių gali prireikti, stengiantis suvaldyti klimato kaitą?

02.05 2024 Tvarumas
Tvarumas daugeliui iš mūsų asocijuojasi su mažiau taršia transporto priemone ar tvaresniu rūbu. Kai kas mano, kad to ir užtenka. Ar tikrai? Ekspertai teigia, kad ne. Pasak jų, jau esame pasiekę tokią ribą, kad, norint išvengti tragiškų pasekmių, mums visiems reikės imtis drastiškų priemonių, įskaitant ir gyvenimo būdo, prie kurio esame visi pripratę, keitimo. Straipsnyje …

Trys logistikos valdymo klaidos. Kaip jų išvengti?

Logistikos valdymas – tai sudedamoji organizacijos veiklos dalis, nulemianti prekių ir paslaugų judėjimo efektyvumą. Nors iš pirmo žvilgsnio šios srities užduotys gali pasirodyti paprastos,  iš tiesų logistika yra sudėtinga veiklų ir procesų grandinė, kuri reikalauja atidaus planavimo ir koordinavimo. Pastaruoju metu šio padalinio funkcijų kiekis, o kartu ir reikšmė, išaugo. Proaktyvios įmonės jau seniai suprato, …

Tiekėjų vertinimo sistema. Kas tai?

02.05 2024 Žinojimas = Galia
Tiekėjų vertinimo sistema – tai viena svarbiausių funkcijų, norint užtikrinti savo parduodamų prekių kokybę. Ši sistema leidžia stebėti, kaip laikomasi sutartyse aptartų sąlygų, taip pat ji padeda optimizuoti tiekėjų atrankos procesą. Šiame straipsnyje pristatysime tiekėjų vertinimo sistemą, pasiūlysime būdus, kaip ją įsidiegti, pateiksime konkrečių pavyzdžių iš transportavimo srities. Kas tai? Tiekėjų vertinimo sistema (angl. Scorecard) …

Kaip dekarbonizacija paveiks logistikos paslaugas

25.03 2024 Tvari logistika
HRX“ jau daugiau nei 25 metus teikia laikui jautrių dalinių krovinių gabenimo paslaugas. Norint  sėkmingai veikti šioje srityje, svarbu įvertinti naujausias tendencijas, viena iš jų – tvarumas. Kadangi mes savo įmonėje aktyviai diegiame su tvarumu susijusius sprendimus, pasvarstysime, kaip tvarumo reikalavimai paveiks skirtingas logistikos, įskatinant ir laikui jautrias, paslaugas. Skirtingos galimybės ir iššūkiai Apie iššūkius …

5 klaidos, kurias galbūt darote planuodami logistines operacijas

25.03 2024 Žinojimas = Galia
Planavimas logistinėse operacijose užima labai svarbią vietą, o dėl sparčiai besikeičiančios pasiūlos ir paklausos tikrai nėra lengva viską tinkamai padaryti. Apie šią funkciją yra įvairių nuomonių, todėl nenuostabu, kad nemažai įmonių nusprendžia vadovautis „ad-hoc“ metodais, kurie gali lemti klaidas ir nenumatytas išlaidas. Šiame straipsnyje identifikuosime pagrindines logistikos planavimo klaidas bei pateiksime patarimų, kaip jų išvengti. …

Ko šįmet tikėtis iš transporto kainų Europoje?

Praėję metai prekybos ir gamybos įmonėms buvo vieni geriausių. Nepaisant tam tikrų išimčių (pvz., paskutinės mylios logistika, laikui jautrios paslaugos ir t.t.), kainos daugelyje tarptautinės prekybos maršrutų mažėjo. Metų pradžioje kainos buvo šiek tiek pakilusios, tačiau aplinka vis dar palanki. Tikėtina, kad nemaža dalis prekybos ir gamybos įmonių šiuo metu sprendžia klausimą, kiek ilgai ši …