Privatumo ir slapukų politika Skaityti daugiau
Nustatykite regioną: Lithuania

Ką daryti, kad vasara netaptų logistiniu košmaru?

Vasara daugeliui įmonių asocijuojasi su stresu ir neapibrėžtumu, nes šiuo metu kyla papildomų iššūkių. Transporto įmonėms šios situacijos labai gerai pažįstamos, kadangi mes apie jas girdime iš partnerių ir dažnai padedame jas spręsti. Taip pat ir patys jau daugelį metų susiduriame su daugybe nesklandumų, nes mūsų veiklos specifika tokia, kad turime dirbti 24/7, jokių išeiginių. Tokiu tempu dirbdami, esame sukaupę nemažai patirties  ir norime ja pasidalinti.

Su kokiais pagrindiniais iššūkiais susiduriama vasarą?
 

Vienas pagrindinių iššūkių – darbuotojų trūkumas. Daugelis vasarą nori atostogauti, be to, vasarą darbuotojai dažniau keičia darbovietes arba tiesiog nusprendžia poilsėti. Dėl šios priežasties dažnai nukenčia logistinės operacijos, kadangi įmonės nespėja visko atlikti laiku.

Rūpesčių sukelia svyruojanti prekių pasiūla ir paklausa. Vasarą nemažos dalies prekių grupių tiekimas  priklauso nuo gero arba prasto oro bei vartotojų atostogų. Šie įvykiai gali teigiamai arba neigiamai veikti vartojimą, tačiau prognozuoti juos yra praktiškai neįmanoma. Todėl būtent šiuo metu dažniau negu įprasta stebime tam tikrų produktų trūkumą (angl. stockout).

Gamybinės įmonės vasarą dažnai atlieka profilaktinius remonto darbus. Dėl šio trumpo sustojimo tenka pagreitinti žaliavų tiekimą ir produktų pristatymą prieš remontą ir iš karto po darbų baigimo.

Kadangi logistikos bendrovės šiuo metu irgi patiria nesklandumų, susijusių su darbuotojų trūkumu, prekybinės ir gamybinės bendrovės pradeda justi suprastėjusią logistinių paslaugų kokybę. Dažnai vėluojama pasiimti krovinius, pailgėja pristatymo terminai, o 3PL partneriai ilgiau užtrunka surinkdami užsakymus.

Su papildomais trukdžiais susiduria ir įmonės, gaminančios ar prekiaujančios greitai gendančiais produktais, kuriuos transportuojant reikalingas specialus temperatūros režimas. Vasarą įvairūs šaldymo įrenginiai dažniau genda, todėl išlaikyti šaltą tiekimo grandinę tampa sudėtingiau.

Kaip palengvinti šiuos iššūkius?
 

Nors sprendimų, kurie visiškai pašalintų nepalankias vasarą kylančias situacijas, nėra, tačiau pasidalinsime keletu patarimų, kurie galbūt leistų sklandžiau šį laikotarpį  išgyventi.

1.     Dirbkite su keletu logistikos paslaugų teikėjų

Logistikos įmonės šiuo laikotarpiu dažnai atlieka gelbėtojo funkciją, kadangi jos mobilizuoja savo pajėgumus ir padeda prekybinėms ir gamybinėms įmonėms užpildyti sandėlius, dažninti pakrovimų grafikus ir paspartinti krovinių tranzito laikus. Todėl ypač svarbu diversifikuoti logistikos partnerius arba dirbti su patikrinta įmone, kuri  šiuo sunkiu metu jūsų nenuvils.

2.     Diversifikuokite tiekėjus arba turėkite žaliavų rezervą

Kadangi su panašiais sunkumais susiduriate ne tik jūs, tačiau galimai ir jūsų tiekimo partneriai, šiuo laikotarpiu gali pradėti ilgėti jums reikalingų žaliavų pristatymo terminai. Geriausias būdas to išvengti – diversifikuoti tiekėjų bazę, tuomet būsite tikri, kad savo klientų užsakymą atliksite laiku.

3.     Padidinkite vasarą aktualių prekių atsargas

Kai kurių tiekėjų nepavyksta diversifikuoti, nes būna situacijų, kad nėra pakeitimo galimybių arba tokios galimybės yra daug brangesnės. Tokiu atveju dažnai vienintelis variantas – kaupti žaliavų rezervą. Tai daryti rekomenduojame atsižvelgiant į konkrečių prekių pardavimo istorinius duomenis.

4.     Išnaudokite dirbtinį intelektą

Vis dar pasitaiko situacijų, kai dėl per didelio informacijos  ir darbų kiekio, įmonės nespėja tinkamai pasiruošti vasaros sezonui. Puiki žinia, kad rinkoje daugėja sprendimų, paremtų dirbtiniu intelektu ir palengvinančių  paklausos bei pasiūlos šuolių prognozę. Dirbtinis intelektas surenka reikiamus duomenis ir padeda taikyti tinkamiausius veiklos metodus. Naudodami šiuos įrankius, sumažinsite klaidų skaičių ir geriau pasiruošite galimiems nesklandumams.

5.     Vasaros darbuotojų trūkumui ruoškitės iš anksto

Mes neteikiame konsultacijų žmogiškųjų išteklių klausimais, tačiau esame sukaupę nemažai patirties, kuri gali būti naudinga ir jums. Pvz., galimam darbuotojų trūkumui vasarą mes ruošiamės rudenį ir žiemą: pakaitomis išleidžiame darbuotojus kasmetinių atostogų ir taip sumažiname vasarą atostogaujančiųjų skaičių. Taip pat turime vairuotojų mokymo centrą, kur kasmet priimame naujokus, todėl galime pasinaudoti papildymu aktyvesniu metų laiku. Žinoma, visuomet kreipiamės į savo darbuotojus, kad jie rekomenduotų pažįstamus, kurie vasarą ieško darbo. Pasitaiko atvejų, kai darbuotojai iš kitų padalinių nori papildomai užsidirbti. Taigi, priimdami tokius sprendimus, mes dažniausiai išvengiame darbuotojų trūkumo įmonėje vasaros sezono metu.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad nors vasaros laikotarpiu iššūkių būna daugiau, tačiau, tinkamai jiems pasiruošus,  didelių netikėtumų galima išvengti. Jeigu jūsų verslas šiuo metu susiduria su vežėjų trūkumu, kreipkitės į mus, mes galime padėti. Teikiame skubių krovinių ir siuntų gabenimo paslaugas prekybinėms ir gamybinėms įmonėms.  „HRX“ gali padėti per 24-72 val. nuo užsakymo pateikimo pasiekti jūsų klientus Baltijos šalyse, Suomijoje, Švedijoje, Danijoje ir Lenkijoje. Šiomis kryptimis transportuojame pavojingus, greitai gendančius, jautrius krovinius bei nestandartinių matmenų siuntas. Taip pat gabename siuntas, elektroninę komerciją vykdantiems verslams, siuntas pristatome beveik visoje Vakarų Europoje. Susisiekite su mumis ir mes pateiksime jums tinkamiausia pasiūlymą.

Susisiekti su „HRX“ pardavimų komanda.

Kitos naujienos:

Kokių priemonių gali prireikti, stengiantis suvaldyti klimato kaitą?

02.05 2024 Tvarumas
Tvarumas daugeliui iš mūsų asocijuojasi su mažiau taršia transporto priemone ar tvaresniu rūbu. Kai kas mano, kad to ir užtenka. Ar tikrai? Ekspertai teigia, kad ne. Pasak jų, jau esame pasiekę tokią ribą, kad, norint išvengti tragiškų pasekmių, mums visiems reikės imtis drastiškų priemonių, įskaitant ir gyvenimo būdo, prie kurio esame visi pripratę, keitimo. Straipsnyje …

Trys logistikos valdymo klaidos. Kaip jų išvengti?

Logistikos valdymas – tai sudedamoji organizacijos veiklos dalis, nulemianti prekių ir paslaugų judėjimo efektyvumą. Nors iš pirmo žvilgsnio šios srities užduotys gali pasirodyti paprastos,  iš tiesų logistika yra sudėtinga veiklų ir procesų grandinė, kuri reikalauja atidaus planavimo ir koordinavimo. Pastaruoju metu šio padalinio funkcijų kiekis, o kartu ir reikšmė, išaugo. Proaktyvios įmonės jau seniai suprato, …

Tiekėjų vertinimo sistema. Kas tai?

02.05 2024 Žinojimas = Galia
Tiekėjų vertinimo sistema – tai viena svarbiausių funkcijų, norint užtikrinti savo parduodamų prekių kokybę. Ši sistema leidžia stebėti, kaip laikomasi sutartyse aptartų sąlygų, taip pat ji padeda optimizuoti tiekėjų atrankos procesą. Šiame straipsnyje pristatysime tiekėjų vertinimo sistemą, pasiūlysime būdus, kaip ją įsidiegti, pateiksime konkrečių pavyzdžių iš transportavimo srities. Kas tai? Tiekėjų vertinimo sistema (angl. Scorecard) …

Kaip dekarbonizacija paveiks logistikos paslaugas

25.03 2024 Tvari logistika
HRX“ jau daugiau nei 25 metus teikia laikui jautrių dalinių krovinių gabenimo paslaugas. Norint  sėkmingai veikti šioje srityje, svarbu įvertinti naujausias tendencijas, viena iš jų – tvarumas. Kadangi mes savo įmonėje aktyviai diegiame su tvarumu susijusius sprendimus, pasvarstysime, kaip tvarumo reikalavimai paveiks skirtingas logistikos, įskatinant ir laikui jautrias, paslaugas. Skirtingos galimybės ir iššūkiai Apie iššūkius …

5 klaidos, kurias galbūt darote planuodami logistines operacijas

25.03 2024 Žinojimas = Galia
Planavimas logistinėse operacijose užima labai svarbią vietą, o dėl sparčiai besikeičiančios pasiūlos ir paklausos tikrai nėra lengva viską tinkamai padaryti. Apie šią funkciją yra įvairių nuomonių, todėl nenuostabu, kad nemažai įmonių nusprendžia vadovautis „ad-hoc“ metodais, kurie gali lemti klaidas ir nenumatytas išlaidas. Šiame straipsnyje identifikuosime pagrindines logistikos planavimo klaidas bei pateiksime patarimų, kaip jų išvengti. …

Ko šįmet tikėtis iš transporto kainų Europoje?

Praėję metai prekybos ir gamybos įmonėms buvo vieni geriausių. Nepaisant tam tikrų išimčių (pvz., paskutinės mylios logistika, laikui jautrios paslaugos ir t.t.), kainos daugelyje tarptautinės prekybos maršrutų mažėjo. Metų pradžioje kainos buvo šiek tiek pakilusios, tačiau aplinka vis dar palanki. Tikėtina, kad nemaža dalis prekybos ir gamybos įmonių šiuo metu sprendžia klausimą, kiek ilgai ši …