Privatumo ir slapukų politika Skaityti daugiau
Nustatykite regioną: Lithuania

Kaip užtikrinti tvarumo reikalavimus tiekimo grandinėje?

Daugelyje valstybių, ypač Europos Sąjungoje (ES), tvarumo reikalavimų įgyvendinimui skiriamas ypatingas  dėmesys. Europos komisija pristatė tiekimo grandinės įstatymą (angl. EU supply chain law), kuriuo nurodoma, kad didelės ES veikiančios organizacijos turės užtikrinti visos vertės grandinės tvarumą, įskaitant ir tiekėjus.

„HRX“ tvarumui skiria ypatingą dėmesį, tad šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius iššūkius, su kuriais susiduria įmonės, siekiančios tapti tvariomis, ir pabandysime atsakyti į klausimą, ar verta investuoti į tvarumą.

Keturi pagrindiniai iššūkiai, su kuriais susiduria organizacijos, siekiančios sukurti tvarias tiekimo grandines

Apie tvarumą svarbą ir keliamus reikalavimus informacijos gausu, tačiau, kai įmonės pradeda diegti tvarumo standartus savo organizacijoje, jos susiduria su daugybe iššūkių, apie kuriuos teisės aktuose nekalbama. Aptarsime keletą iš jų.

1.     Padidėjusios sąnaudos

Pokyčiai turi savo kainą. Ne išimtis ir tvarios tiekimo grandinės, jas išlaikyti kainuoja brangiai. Dažnai pasitaiko situacijų, kad įmonių vadovai, prieš pradėdami šią iniciatyvą, ne visuomet supranta, kokių papildomų sąnaudų atsiras ir kiek tai kainuos, kaip ir nežino, ar galutinis vartotojas sutiks mokėti brangiau.

Todėl prieš pradedant svarstyti apie investicijas į tvarumą, svarbu įsivertinti papildomas sąnaudas. Siūlome atkreipti dėmesį į šias papildomas išlaidų eilutes:

·       Pirkdami tvarias žaliavas už jas mokėsite brangiau;

·       Teks samdyti konsultantus, kurie padės sukurti reikiamus procesus;

·       Norint užtikrinti tvarumo reikalavimų laikymąsi, įmonėje reikės sukurti naujų pareigybių;

·       Papildomai mokėsite už inspekcijos ir kontrolinius žaliavų tyrimus;

·       Tiekimo grandinėje atsiras nauji procesai, susiję su tiekėjų monitoringu ir kitų tvarumo procesų kūrimu;

·       Jeigu jūsų įmonė diegsis vieną ar kelis tvarumo standartus, kasmet mokėsite už auditorių paslaugas;

·       Atsiras papildomi kaštai, susiję su įvairiomis tiekėjų neatitiktimis.

 

2.     Tvarumo reikalavimų užtikrinimas tiekimo grandinėje
 

Nesvarbu, ar organizacija tik pradeda ar jau yra pažengusi diegiant tvarumo reikalavimus, tačiau kiekviena iš jų vis dar sprendžia klausimus, susijusius su vienodos tiekimo grandinės sistemos kūrimu.

Tvarumo standartai apibrėžia reikalavimus ir nurodo, kaip juos užtikrinti, tačiau vis dar pasitaiko spragų, didinančių riziką, kad reikalavimų nebus laikomasi. Tokiu atveju būna situacijų, kai tvarios ir sertifikuotos gamybinės įmonės net ir norėdamos negali 100 proc. užtikrinti šių reikalavimų laikymosi. Viena iš didžiausių rizikų yra susijusi su žaliavų tiekėjais. Įmonės turi svertus, kaip užtikrinti pirmos pakopos tiekėjų kontrolę, tačiau, norint kontroliuoti antros ir trečios pakopos tiekėjus, susiduriama su problemomis. Kitaip tariant, įmonės sumoka brangiau už tvarią žaliavą, tačiau ji ne visuomet būna tvari, tada rizikuojama vertės grandinėje veikiančių dalyvių reputacija.

3.     Operacinis tvarumo reikalavimų vykdymas
 

Tvarumo reikalavimų užtikrinimas dažnai gražiai atrodo popieriuje, tačiau juos įgyvendinti reikia realiame gyvenime. Šioje srityje vis dar pasitaiko situacijų, kuriose tvarumo aspektus sunku įgyvendinti.

Viena iš jų – tvarumo reikalavimų užtikrinimas tarp visų vertės grandinės partnerių. Kitaip sakant, visi tiekėjai ir paslaugų teikėjai turi būti sertifikuoti ir laikytis tam tikrų taisyklių. Tačiau šioje srityje dažnai pasitaiko atvejų, kai keliamų reikalavimų įvykdyti neįmanoma. Pavyzdžiui, ne visos logistikos bendrovės gali būti sertifikuotos dėl tam tikrų procesinių situacijų, kurių pakeisti šiuo metu neįmanoma arba tai kainuotų per brangiai. Taip pat sunku užtikrinti, kad tiekėjai laikytųsi visų reikalavimų, kadangi bene vienintelė galima kontrolės funkcija – tiekėjų auditas įmonėse, tačiau dėl laiko trūkumo ir gilesnio tiekėjų gamybos proceso supratimo sunku užfiksuoti pažeidimus.

4.     Darbuotojų pasipriešinimas
 

Praktika rodo, kad pokyčiai sukelia darbuotojų pasipriešinimą ir audringas reakcijas. Kalbant apie tvarumo standartų diegimą, priešpriešos atsiranda netgi daugiau. Kadangi tai didelės apimties projektas, jo įgyvendinimas paliečia visus: įsitraukti turi apskaitos, gamybos, prekybos, logistikos, pirkimų ir kiti padaliniai. Tvarumo reikalavimų laikymasis kiekvienam padaliniui prideda papildomų atsakomybių bei darbo funkcijų. Todėl nemažai organizacijų vis dar atsisako šios idėjos arba, pradėjusios ją įgyvendinti, nesugeba kontroliuoti tinkamo reikalavimų vykdymo.

Ar verta Lietuvoje veikiančioms įmonėms investuoti į tvarias tiekimo grandines?
 

Kaip matome, iššūkių yra, tačiau apibendrinant galima nurodyti dvi pagrindines priežastis, kurios patvirtintų faktą, kodėl verta investuoti į tvarias tiekimo grandines.

Pirma svarbi priežastis – reikalavimai vis griežtės ir jų išvengti nepavyks, todėl ilgainiui vis daugiau sektorių bus priversti keisti savo įprastas tiekimo grandines tvaresnėmis. Kadangi pagrindinės Lietuvos prekybos partnerės: Vokietija, Norvegija, Švedija, Suomija ir kitos, yra vienos pirmųjų šalių, kurios diegiasi šiuos reikalavimus, mūsų gamintojai taip pat turės judėti šia kryptimi.

Ne mažiau svarbu ir vartotojų įpročiai. Tyrimai rodo, kad vartotojai palankiai vertina tvarius produktus ir sutinka už juos mokėti brangiau. Tie patys tyrimai atskleidžia, kad vartotojai dažniau pakartotinai perka aplinkai draugiškų prekinių ženklų gaminius. Tikėtina, kad šios tendencijos ateityje tik stiprės.

Jeigu jūs šiuo metu ieškote skubių krovinių gabenimo partnerio, kuriam tvarumo reikalavimai yra svarbūs, prašome susisiekti su mumis. „HRX“ yra skandinaviško kapitalo įmonė, skirianti ypatingą dėmesį tvarumo reikalavimams ir transportavimo kokybei. Susisiekti su mūsų pardavimo komanda galite paspaudę žemiau esančią nuorodą.

Susisiekti su HRX Lietuva pardavimų komanda.

Kitos naujienos:

Kaip dekarbonizacija paveiks logistikos paslaugas

25.03 2024 Tvari logistika
HRX“ jau daugiau nei 25 metus teikia laikui jautrių dalinių krovinių gabenimo paslaugas. Norint  sėkmingai veikti šioje srityje, svarbu įvertinti naujausias tendencijas, viena iš jų – tvarumas. Kadangi mes savo įmonėje aktyviai diegiame su tvarumu susijusius sprendimus, pasvarstysime, kaip tvarumo reikalavimai paveiks skirtingas logistikos, įskatinant ir laikui jautrias, paslaugas. Skirtingos galimybės ir iššūkiai Apie iššūkius …

5 klaidos, kurias galbūt darote planuodami logistines operacijas

25.03 2024 Žinojimas = Galia
Planavimas logistinėse operacijose užima labai svarbią vietą, o dėl sparčiai besikeičiančios pasiūlos ir paklausos tikrai nėra lengva viską tinkamai padaryti. Apie šią funkciją yra įvairių nuomonių, todėl nenuostabu, kad nemažai įmonių nusprendžia vadovautis „ad-hoc“ metodais, kurie gali lemti klaidas ir nenumatytas išlaidas. Šiame straipsnyje identifikuosime pagrindines logistikos planavimo klaidas bei pateiksime patarimų, kaip jų išvengti. …

Ko šįmet tikėtis iš transporto kainų Europoje?

Praėję metai prekybos ir gamybos įmonėms buvo vieni geriausių. Nepaisant tam tikrų išimčių (pvz., paskutinės mylios logistika, laikui jautrios paslaugos ir t.t.), kainos daugelyje tarptautinės prekybos maršrutų mažėjo. Metų pradžioje kainos buvo šiek tiek pakilusios, tačiau aplinka vis dar palanki. Tikėtina, kad nemaža dalis prekybos ir gamybos įmonių šiuo metu sprendžia klausimą, kiek ilgai ši …

Naujas tvarių prekių ženklų lyderis: „Radius Recycling” pavyzdys

27.02 2024 Tvarumas
Jau kurį laiką analizuojame sėkmingai veikiančias ir savo veiklą tvarumu grindžiančias organizacijas, jeigu įdomi ši tema, daugiau straipsnių apie tai galite rasti čia. Vis nenustojame stebėtis, kiek daug skirtingų įmonių iš įvairių verslo sektorių geba veikti ne tik sėkmingai, bet ir tausoti aplinką. Šiandien pasidalinsime vienos įmonės istorija, kuri rinkoje žinoma jau daugiau nei šimtą …

Keičiasi pasaulio ekonomika, privalo keistis ir gamybos sektorius

27.02 2024 Žinojimas = Galia
Nestabili pastarųjų 4 metų padėtis daugelį gamybos įmonių vertė ieškoti naujų būdų, kaip suvaldyti augančias sąnaudas, infliaciją, žaliavų trūkumą, ieškoti naujų rinkų savo produkcijai ir spręsti daug kitų iššūkių. Nepaisant iškilusių nesklandumų, gamybos sektoriuje dirbantys profesionalai privalėjo siekti akcininkų iškeltų tikslų bei  suvaldyti nuolatines prekybą ir gamybą veikiančias rizikas. Šiandien, norint nepasiklysti šioje dinamiškoje aplinkoje, …

Gamybinės įmonės atranda e-komerciją: į ką atkreipti dėmesį, vykdant logistines operacijas?

27.02 2024 E-komercija
Anksčiau e-komercijos veikla dažniausiai užsiimdavo prekybinės įmonės arba tos bendrovės, kurios parduodavo B2C sektoriuje. Šiuo metu situacija sparčiai keičiasi, kadangi vis daugiau gamybinių įmonių, netgi tos, kurios pardavinėja B2B sektoriui, atranda e-komercijos kanalą. Prognozuojama, kad ateityje tokių įmonių tik daugės. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindines priežastis, kodėl vyksta šis pokytis, bei atkreipsime dėmesį į tai, su …